|

Wet DBA: De belastingdienst gaat handhaven!

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet DBA handhaven. Dit betekent dat de Belastingdienst zal beoordelen of arbeidsrelaties kwalificeren als zelfstandige arbeid of als een dienstbetrekking. Dit heeft potentieel impact op alle zelfstandig ondernemers!
Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2024

Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2024

Het recent gepubliceerde Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2024 kondigt aan dat de Belastingdienst dit jaar op weg is naar het opheffen van het handhavingsmoratorium. Vanaf 2025 zal de Belastingdienst daadwerkelijk handhaven op arbeidsrelaties.

Het Handhavingsplan helaas biedt geen duidelijkheid over de criteria waarop de Belastingdienst gaat handhaven. In het recente Deliveroo-arrest stelt de Hoge Raad dat alle omstandigheden relevant zijn en benadrukt dat de feitelijke uitvoering boven de tekst van de overeenkomst staat. Er zijn verschillende factoren die van belang kunnen zijn, zoals de aard en duur van de werkzaamheden, de wijze van aansturing en de mate van zelfstandigheid.

Eerder publiceerden we al een artikel over het consultatiewetsvoorstel Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Dit voorstel tracht de huidige jurisprudentie te verduidelijken door criteria te stellen voor arbeidsrelaties.

Kortom de Belastingdienst gaat vanaf volgend jaar daadwerkelijk handhaven. Waarop precies is nu nog onduidelijk. De criteria voor het onderscheid tussen werknemer en zelfstandige zijn en blijven vaag. Het is echter belangrijk om goed voorbereid te zijn op dergelijke controles. Je kunt je bijvoorbeeld nadrukkelijker gaan richten op het ondernemerschap en zorgen voor een goede voorbereiding van gesprekken met de Belastingdienst.

We houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de wet DBA.

Vind jouw nieuwe opdracht binnen onze 500+ openstaande opdrachten