Welke werkervaring/opleiding heb ik nodig voor interim overheidsopdrachten?

Benieuwd hoeveel interim overheidsopdrachten een afgeronde opleiding of overheidservaring vereisen? In dit artikel analyseren we de cijfers van 2025 en vergelijken we ze met 2024. Ontdek hoeveel procent van de opdrachten specifieke eisen stelt en of je zonder overheidservaring of diploma kans maakt in de procedures.
Welke werkervaring/opleiding heb ik nodig voor interim overheidsopdrachten?

Je zult het vast wel eens voorbij hebben zien komen in de eisen/wensen bij interim opdrachten op onze website:

“Minimaal X jaar werkervaring bij een gemeentelijke organisatie”
of
“Een afgeronde relevante opleiding op hbo-niveau”

Wat zeggen onze cijfers over deze werkervarings-/opleidingseisen voor interim overheidsopdrachten?
We kijken in dit artikel naar de cijfers van 2025 en vergelijken ze ook met die van 2024.

Waarom vraagt de overheid om werkervaring bij een overheidsinstantie?

(Semi-)overheden zullen bij het inhuren van een professional altijd bepaalde eisen hebben en in de meeste gevallen ook een handjevol wensen. Een deel van de overheidsinstanties zoekt naar kandidaten met ervaring bij een soortgelijke organisatie. In de meeste gevallen gaat dit om ervaring bij eenzelfde soort overheidsinstantie. Denk hierbij aan de eis/wens om werkervaring te hebben bij een gemeente wanneer je reageert op een interim-opdracht bij een andere gemeente. Soms gaat het zelfs nog een stapje verder, en wordt er gevraagd om werkervaring bij een G4 gemeente, ofwel: Den Haag, Utrecht, Rotterdam of Amsterdam.

Overheden vragen om vergelijkbare werkervaring binnen vergelijkbare organisaties omdat dit zekerheid biedt over het hebben van inzicht van overheidsprocessen, regelgeving en besluitvorming, wat essentieel is voor effectieve samenwerking. Bekendheid met de gebruikte formats en systemen voorkomt een lange inwerkperiode en verhoogt de efficiëntie. Daarnaast is bestuurlijke sensitiviteit cruciaal om belangen, politieke verhoudingen en ambtelijke dynamiek goed aan te voelen en hierop adequaat in te spelen.

Bij hoeveel % van de opdrachten heb ik een afgeronde opleiding nodig?

Uit data van meer dan 2000 opdrachten blijkt dat net iets meer dan de helft van de opdrachtgevers binnen het (semi)-publieke domein vraagt naar een afgeronde opleiding. Dit betekent echter niet dat er niet kan worden gevraagd naar een bepaald werk- en denkniveau.

Gevraagde afgeronde opleidingPercentage van opdrachten met deze eis
WO7,5%
HBO45,3%
Geen47,2%
Gegevens van 2000+ opdrachten uit begin 2025

Wanneer we dit vergelijken met gegevens van 2000+ opdrachten uit begin 2024, zien we een kleine stijging in de vraag naar een afgeronde opleiding op minimaal hbo-niveau.

Gevraagde afgeronde opleidingPercentage van opdrachten met deze eis
WO6,4%
HBO39,4%
Geen54,2%
Gegevens van 2000+ opdrachten uit begin 2024

Bij hoeveel % van de opdrachten heb ik werkervaring bij een overheidsinstantie nodig?

Uit onze data blijkt dat er in 36,5% van de gevallen naar ervaring binnen de overheid wordt gevraagd, waarvan het meeste bij een gemeente. Dit komt echter voornamelijk doordat er meer interim opdrachten vanuit gemeenten dan via ministeries beschikbaar zijn. Hoewel 65% niet in de eisen wordt benoemd, kan dit nog wel in de wensen van onze opdrachtgevers naar boven komen. Zelfs wanneer dit niet in de eisen of de wensen staat, hebben de meeste overheden een duidelijke voorkeur voor kandidaten met overheidservaring. Overheden zijn op zoek naar professionals die aantoonbaar beschikken over een ‘politieke antenne’ en ‘bestuurlijke sensitiviteit’. Werkervaring binnen een vergelijkbare overheidsorganisatie toont aan dat je inzicht hebt in hoe een dergelijke organisatie functioneert, hoe de verhoudingen zijn en dus wat er van een professional wordt gevraagd. Wanneer je vanuit loondienst bij een (semi)-overheid start als ZZP-er heb je hierin dus zeker een voordeel.

Werkervaring bij overheid gevraagdPercentage van opdrachten met deze eis
Gemeente22.8%
Ministerie0.5%
Werkervaring bij een overheid13.2%
Geen63.5%
Gegevens van 2000+ opdrachten uit begin 2025

Wanneer we dit vergelijken met gegevens van 2000+ opdrachten uit begin 2024 zien we dat hier weinig in is veranderd.

Werkervaring bij overheid gevraagdPercentage van opdrachten met deze eis
Gemeente19.3%
Ministerie1.3%
Werkervaring bij een overheid14.4%
Geen65%
Gegevens van 2000+ opdrachten uit begin 2024

Kan ik op deze opdrachten zonder opleiding of werkervaring bij de overheid dus niet reageren?

Wanneer de opdrachtgever de voorkeur als eis heeft opgegeven, is het helaas niet mogelijk om op deze opdracht te reageren. Je dient voor de volle 100% aan de gestelde eisen te voldoen. Dit zijn daarom ook zogeheten ‘knock-out eisen’.

Wanneer het om wensen gaat, is het soms bij uitzondering nog wel waard te reageren. Je staat een stapje achter op een potentiële concurrent-kandidaat die deze ervaring/opleiding wel heeft, maar de opdracht valt nog te winnen mits je volledig voldoet aan de eisen, overige wensen en qua tarief een mooi aanbod kunt doen. Onze ervaring leert wel dat dit alleen geldt voor meer specialistische opdrachten waarvoor slechts weinig professionals ‘in de markt’ zijn. Denk hierbij aan vastgoedontwikkeling of specialistische ICT opgaven. Meer generieke opdrachten zoals teammanagement, communicatieadvies of HR kent zeker in 2025 veel aanbod van professionals. Reageren is dan echt alleen zinvol wanneer je beschikt over relevante vergelijkbare werkervaring binnen de overheid en overtuigend kunt voldoen aan alle gestelde eisen en wensen.

Bij OverheidZZP denken we graag mee en helpen we je een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod te doen. Zie je een leuke opdracht voorbijkomen op de website? Reageer direct, dan kijken we naar de mogelijkheden.

Vind jouw nieuwe opdracht binnen onze 500+ openstaande opdrachten

Ik zoek naar een

opdracht in

Nieuws

Het laatste nieuws

Opdrachten

Recente opdrachten