CV (her)schrijven voor een ZZP opdracht: voorbeelden, tips en templates

| |
Een effectief CV voor een zzp-opdracht kan het verschil maken tussen het krijgen van die felbegeerde klus of het verliezen van een kans. Ontdek in dit blog hoe je een CV voor een zzp-opdracht schrijft, inclusief voorbeelden en tips om je CV perfect af te stemmen op elke specifieke opdracht.
CV (her)schrijven voor een ZZP opdracht: voorbeelden, tips en templates

Inleiding

Als zzp’er is het cruciaal om je CV zo te structuren dat deze jouw ervaring en vaardigheden optimaal presenteert. In dit blog bespreken we de verschillen tussen een CV voor een vaste functie en een tijdelijke zzp-opdracht, geven we je tips over de opbouw en structuur van je CV, en laten we zien hoe je je CV kunt aanpassen aan elke opdracht om de beste indruk te maken. Verken hoe je jouw CV kunt afstemmen op de wensen van je opdrachtgever en vergroot je kans op succesvolle opdrachten!

Cv in orde na dit artikel en begin je aan je motivatiebrief? Neem dan zeker ook een kijkje naar het volgende artikel!
Motivatiebrief schrijven voor een ZZP opdracht: voorbeelden, tips en templates

Beide in orde en hierdoor uitgenodigd voor gesprek? Bereid je optimaal voor met dit artikel!
De Ultieme voorbereiding Gids voor een Sollicitatiegesprek: Tips en Adviezen

Wat is het verschil tussen een CV voor een vaste functie en een tijdelijke/zzp opdracht?

CV voor een vaste functie
Een CV voor een vaste functie en een CV voor een tijdelijke of zzp-opdracht verschillen aanzienlijk in focus en presentatie. Voor een vaste functie richt je je op een langdurige rol binnen een organisatie, waarbij je je inzet voor de kernwaarden van het bedrijf en een carrièrepad opbouwt. Hier leg je vooral de nadruk op je opleiding, werkervaring en carrièreontwikkeling, en probeer je een coherent verhaal over je loopbaan te presenteren. Juist omdat je met een vaste baan waarschijnlijk van plan bent je voor een langere periode aan het bedrijf en de functie te committeren, zal je CV zich voornamelijk richten op karakter en jouw ervaringen bij voorgaande bedrijven.

CV voor een tijdelijke/freelance functie
Aan de andere kant vraagt een CV voor een tijdelijke of zzp-opdracht om een meer projectgerichte, overtuigende benadering. Hier ligt de focus op specifieke vaardigheden en eerdere projecten die direct relevant zijn voor de opdracht. Vaak gaat het bij een ZZP-opdracht om het resultaat wat de organisatie wil bereiken. Je moet in staat zijn om in korte tijd te laten zien hoe je expertise en ervaring aansluiten bij de (tijdelijke) behoeften van de opdrachtgever. Dit betekent dat je je CV moet afstemmen op elke individuele opdracht, waarbij je relevante projecten en resultaten benadrukt die jouw geschiktheid voor de klus aantonen. Als ondernemer functioneert je CV dus als een pitch waarin je de potentiële opdrachtgever laat zien dat je aan zijn of haar wensen kunt voldoen en het project in goede banen kan leiden.

Dus, in het kort:

  • Als freelancer stem je je CV voor iedere opdracht opnieuw af
  • Je CV functioneert als een soort pitch waarin je laat zien dat je de opdracht succesvol kunt voltooien op basis van je ervaring en resultaten
  • Doordat je meer projecten doet en meer opdrachtgevers hebt is je CV wat langer, maar houd je het wel zo kort mogelijk en focus je op de projecten die relevant zijn voor de opdracht

Opbouw en structuur van je CV

Bij het opstellen van een CV voor zzp-opdrachten is de structuur cruciaal om je ervaring en kwalificaties effectief over te brengen.
Eerst bespreken we hieronder de verschillende soorten CV-structuren en wanneer je ze het beste kunt gebruiken:

Chronologisch CV

Dit type CV rangschikt je opleidingen, werkervaring en prestaties in volgorde van tijd. Het is vooral handig als je een duidelijke carrièreprogressie hebt en je recente werkervaring direct relevant is voor de opdracht waar je op solliciteert. Het nadeel is dat je begint bij je eerste werkervaring, welke vaak minder relevant zijn.

Teruglopend/Omgekeerd Chronologisch CV

Dit CV-type legt de nadruk op je meest recente werkervaring door deze bovenaan te plaatsen. Het is ideaal voor zzp’ers die willen laten zien dat hun laatste opdrachten het meest relevant zijn voor de nieuwe klus. Deze structuur helpt om je actuele vaardigheden en ervaringen direct in de schijnwerpers te zetten. Deze raden wij sterk aan!

Vaardigheden CV

Een vaardigheden-CV legt de nadruk op jouw competenties, kwaliteiten en prestaties in plaats van op de chronologische volgorde van je ervaringen. Dit type CV is nuttig wanneer je een breed scala aan vaardigheden hebt die essentieel zijn voor de opdracht, of wanneer je een carrière hebt die niet strikt lineair is. Het helpt om specifieke vaardigheden en kwaliteiten die aansluiten bij de opdracht duidelijk te presenteren. Je zit dit soort CV’s vaak terug in de ICT en is daar (wanneer je een specifieke expertise hebt) goed voor geschikt.

Een effectief CV voor een zzp-opdracht moet helder, gestructureerd en op maat gemaakt zijn voor elke specifieke klus. Hier is hoe je jouw CV kunt opbouwen en structureren:

Professionele Foto

Begin met een professionele foto die je in een zakelijke context laat zien. Dit helpt om een eerste positieve indruk te maken en toont je professionaliteit aan potentiële opdrachtgevers.

Persoonlijke Informatie

Vermeld je naam, contactgegevens, geboortedatum (optioneel), en een link naar je LinkedIn-pagina of zakelijke website. Dit maakt het gemakkelijk voor opdrachtgevers om je te vinden en meer over je achtergrond te leren.

CV Profiel

Schrijf een beknopt profiel dat je kerncompetenties en ervaring samenvat. Dit moet direct de aandacht trekken en je geschiktheid voor de opdracht onderstrepen.

Opleidingen en Certificaten

Zet je opleidingen en behaalde certificaten op een rij, beginnend met de meest recente. Dit toont aan dat je over de nodige kennis en kwalificaties beschikt.

Werkervaring

Vermeld je werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde, waarbij je de meest recente opdrachten bovenaan plaatst. Voor elke opdracht vermeld je de functie, duur, en een korte beschrijving van je verantwoordelijkheden en behaalde resultaten.

Vaardigheden

Deel je vaardigheden op in hard skills (zoals specifieke softwarekennis) en soft skills (zoals communicatie en probleemoplossend vermogen). Dit geeft een duidelijk overzicht van wat je kunt bijdragen aan een opdracht.

Overige Informatie

Voeg eventuele aanvullende informatie toe, zoals vrijwilligerswerk, talenkennis, en relevante hobby’s. Dit kan helpen om je persoonlijkheid en extra kwaliteiten te laten zien die waardevol kunnen zijn voor een opdrachtgever.

Referenties

Indien mogelijk, vermeld referenties of klanten die jouw werk kunnen bevestigen. Dit versterkt je geloofwaardigheid en laat zien dat je betrouwbare resultaten hebt geleverd.

Je cv aanpassen aan de opdracht

Net als jijzelf als freelancer dient ook je CV flexibel te zijn. Sterk aan te raden is om een krachtig basis-CV te hebben, en voor elke opdracht/klus dit CV aan te passen. Je gebruikt je basis-CV als uitgangspunt. Het biedt een overzicht van je belangrijkste ervaring, vaardigheden en opleidingen. Door dit vervolgens aan te passen aan specifieke opdrachten, kun je ervoor zorgen dat je CV perfect aansluit bij de eisen en wensen van de opdrachtgever.

Tips voor het (her)schrijven van je CV

  • Analyseer de Opdrachtomschrijving
    Bestudeer de vereisten en wensen in de opdrachtomschrijving zorgvuldig. Identificeer de kerncompetenties en kwalificaties die de opdrachtgever zoekt.
  • Pas je CV Profiel aan
    Herformuleer je CV-profiel om direct in te spelen op de specifieke behoeften van de opdracht. Leg de nadruk op de vaardigheden en ervaringen die het beste aansluiten bij de opdracht.
  • Highlight Relevante Werkervaring
    Prioriteer werkervaring en behaalde resultaten die het meest relevant is voor de opdracht. Werkervaring die niet direct aansluit bij de opdracht kan worden ingekort of weggelaten.
  • Benadruk Specifieke Vaardigheden
    Focus op de vaardigheden die specifiek gevraagd worden in de opdrachtomschrijving. Zorg ervoor dat deze vaardigheden duidelijk zichtbaar zijn in je CV. Het is aan te raden om letterlijk dezelfde woorden te gebruiken. Kijk hiervoor goed naar de opdrachtomschrijving en gevraagde competenties.
  • Stuur functietitels richting de opdracht
    Bekijk goed welke woorden/functietitels de opdrachtgever in de opdrachtomschrijving benoemt. Probeer deze woorden zoveel mogelijk over te nemen in je CV. Verander bijvoorbeeld PMO naar Projectsecretaris wanneer de opdracht voornamelijk Projectsecretaris gebruikt.
  • Gebruik Resultaatgerichte Beschrijvingen
    Geef concrete voorbeelden van hoe je eerder hebt bijgedragen aan projecten. Denk hierbij aan de STAR-methode: “Situatie, Taak, Actie en Resultaat“. Vermeld specifieke resultaten en successen die relevant zijn voor de opdracht.
  • Update Opleidingen en Certificaten
    Voeg relevante opleidingen en certificaten toe die de opdrachtgever kan interesseren. Dit kan helpen om je geschiktheid voor de opdracht te onderstrepen. Ben je bezit met een opleiding die relevant is of die door de opdrachtgever gewenst is? Voeg die alvast toe, eventueel met erachter tussen haakjes de verwachte datum van het behalen van de opleiding/het certificaat.

AI of ChatGPT gebruiken bij het aanpassen van je CV aan de opdracht

Je kunt ChatGPT gebruiken om de functieomschrijving, eisen, wensen en andere stukken informatie over de opdracht te analyseren en je vervolgens tips te geven bij het aanpassen van je CV.
Dit kan ik volgende stappen:

  1. Typ het volgende in ChatGPT:
    Je bent een expert in het aanpassen van een CV voor een specifieke ZZP opdracht. Je gaat mij tips geven om aanpassingen te maken aan mijn basis CV om beter in te spelen op de opdracht.
    Je doet dit op basis van de adviezen en informatie uit onderstaand blog:

    *PLAK HIER ALLE TEKST UIT DIT BLOG*

    Hier zijn de opdracht details:

    *PLAK HIER DE FUNCTIEOMSCHRIJVING, EISEN, WENSEN, etc.*

    En hier is mijn CV:

    *PLAK HIER ALLE TEKST UIT JE CV*
  2. Bestudeer de tips en bepaal zelf kritisch of je dit toe kan en gaan passen.

Onthoud goed: gebruik ChatGPT of soortgelijke modellen alleen als tool.

Voorbeeld template (basis) CV

Je hebt nu alles in je mars om de perfecte en persoonlijke motivatiebrief te schrijven. Wij snappen ook dat het veel tijd kan kosten. Om het iets gemakkelijker te maken raden wij aan om je CV bijvoorbeeld te maken in Canva, om de reden dat het hier gemakkelijk in aan te passen is, zonder al te veel gedoe.

Maak in Canva een account aan, maak je basis CV, en elke keer wanneer je op een opdracht reageert kun je hiervan een kopie maken en benoemen naar de specifieke opdracht. Zo kun je ze ook altijd terugvinden. Mocht je op een soortgelijke opdracht reageren als waarvoor je al een keer je CV hebt aangepast, dan kun je ook dat CV dupliceren en eventueel nog wat aanpassen.
Let bij Canva wel op de pro-templates, kenmerkend door een geel sterretje. Deze zijn alleen te gebruiken met een Canva abonnement.

Veelgestelde vragen

Wat is het belangrijkste verschil tussen een CV voor een vaste functie en een CV voor een zzp-opdracht?

Een CV voor een vaste functie richt zich op je lange termijn carrière en hoe je met je ervaring bijdraagt aan de organisatie. Een CV voor een zzp-opdracht legt de nadruk op specifieke vaardigheden en projecten die relevant zijn voor de tijdelijke opdracht.

Moet ik mijn CV voor elke opdracht volledig herschrijven?

Nee, het is efficiënter om een basis-CV te hebben dat je vervolgens aanpast voor elke specifieke opdracht. Focus op het herzien van relevante secties zoals je profiel, werkervaring en vaardigheden.

Hoe lang moet mijn CV zijn voor een zzp-opdracht?

Idealiter moet je CV voor een zzp-opdracht niet langer zijn dan 3 pagina’s. Houd het beknopt en focus op relevante ervaringen en vaardigheden.

Welke structuur is het beste voor een zzp-CV?

Voor zzp’ers wordt vaak het omgekeerd chronologisch CV aangeraden. Dit type CV benadrukt je meest recente en relevante werkervaring bovenaan, wat handig is voor opdrachtgevers die snel willen zien wat je recent hebt gedaan.

Hoe voeg ik resultaten toe aan mijn CV?

Gebruik de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om je resultaten te beschrijven. Dit helpt om concreet en resultaatgericht te laten zien hoe je waarde hebt toegevoegd aan projecten.

Is het verplicht om referenties op mijn CV te vermelden?

Hoewel het meestal niet verplicht is, het kan nuttig zijn om referenties of testimonials van eerdere klanten toe te voegen. Dit versterkt je geloofwaardigheid en toont aan dat je betrouwbare resultaten hebt geleverd. Soms is het echter wel verplicht, dan is dit in de opdrachtomschrijving vermeld.

Moet ik mijn geboortedatum op mijn CV zetten?

Het vermelden van je geboortedatum is meestal optioneel en kan afhangen van je voorkeur. In de meeste gevallen is het wel gewenst. Je kunt het altijd zelf bepalen, maar wij raden wel aan dit altijd te vermelden.

Bij OverheidZZP helpen we je graag met je CV wanneer wij je voordragen bij onze opdrachtgevers. Wij denken graag mee en helpen je met het aanscherpen van je CV. Wij kennen de opdrachtgevers en weten waar vaak naar gekeken wordt. Wil je hulp met het vinden van een opdracht binnen het publieke domein? Wij helpen je graag met het voorleggen van passende opdrachten op maat.

Ga naar onze start hier pagina en laat ons weten waar je naar opzoek bent!

Bekijk hier alle 500+ openstaande opdrachten bij de overheid (ZZP & deta) en reageer direct!

Cv in orde na dit artikel en begin je aan je motivatiebrief? Neem dan zeker ook een kijkje naar het volgende artikel!
Motivatiebrief schrijven voor een ZZP opdracht: voorbeelden, tips en templates

Beide in orde en hierdoor uitgenodigd voor gesprek? Bereid je optimaal voor met dit artikel!
De Ultieme voorbereiding Gids voor een Sollicitatiegesprek: Tips en Adviezen

Vind jouw nieuwe opdracht binnen onze 500+ openstaande opdrachten

Ik zoek naar een

opdracht in

Nieuws

Het laatste nieuws

Opdrachten

Recente opdrachten