|

Motivatiebrief schrijven voor een ZZP opdracht: voorbeelden, tips en templates

Hoe schrijf je als ZZP-er een goede motivatiebrief die indruk achterlaat? Wat is de juiste opbouw, hoe lang moet hij zijn en hoe sluit ik hem af? In dit artikel vertellen we precies hoe jij de perfecte motivatiebrief schrijft en geven we je een stappenplan.
Hoe schrijf je een motivatiebrief voor een ZZP opdracht

Vaak wordt je als zzp-er / freelancer gevraagd een motivatiebrief aan te leveren. Je kunt je motivatie zien als een soort ‘elevator pitch’ waarmee je direct een goede eerste indruk bij de opdrachtgever kan achterlaten! Maar hoe schrijf je een goede motivatiebrief voor een interim opdracht? In dit artikel beantwoorden we al je vragen zodat jij je juiste beentje voor kan zetten!

Wat is het doel van een motivatiebrief?

Het doel van je motivatiebrief is om de opdrachtgever/werkgever te laten zien dat je voldoet aan de functie-eisen, de competenties, dat je past bij het bedrijf/organisatie en het team en om uit te leggen hoe je met jouw ervaring waarde kan toevoegen aan een organisatie.
Ook is het de perfecte mogelijkheid om al voor het gesprek wat meer over jezelf te laten weten. Denk hierbij aan relevante of persoonlijkere dingen die wellicht niet zo snel uit je CV te halen zijn: jouw motivatie voor de opdracht en de organisatie, relevante parallellen met eerdere opdrachten, sterke punten, je kijk op de opdracht, etc.

In het kort: Wie ben jij? Wat heb jij gedaan (werkervaring)? Wat motiveert je in de opdracht? En waarom is dit alles waardevol voor het bedrijf/ organisatie en juist deze specifieke opdracht? En dat alles bondig, levendig, krachtig en oprecht!

Wat is het verschil tussen een motivatiebrief voor een vaste functie en een tijdelijke opdracht?

Het verschil ligt hem vooral in de intentie van de inhurende organisatie/werkgever. Zo is het voor een recuiter voor een vaste baan meestal belangrijker dat je goed past binnen het team en je mee wilt groeien en mee wilt leren met het bedrijf. Voor een tijdelijke opdracht is het dan weer belangrijker dat er vertrouwen is in het kunnen van jou als ZZP-er: je weet het doel van de opdracht te behalen.
Dit betekent uiteraard niet dat je fit binnen het team als ZZP-er onbelangrijk is. Solliciteer je op een vaste baan dan is er vaak meer ruimte om ’toe te groeien’ naar het gevraagde functieprofiel. Gaat het om een interim opdracht dan wordt vooral gezocht naar iemand die direct van meerwaarde kan zijn en zekerheid biedt door zijn of haar eerdere werkervaring. De lat ligt dus hoger voor interim opdrachten!
Het is belangrijk om uit de vacature tekst te halen waar de focus van de inhurende manager ligt. Let daarom op de volgende punten:

  • Wat staat er letterlijk in de eisen en wensen?
  • Welke informatie kun je halen uit de tekst zelf? Is er een duidelijke rode draad?
  • Wat zeggen de gevraagde competenties?
  • Wat voor ‘verborgen’ competenties of aandachtspunten kun je uit de tekst halen?

Tip: je kunt ChatGPT handig inzetten om te achterhalen waar de opdrachtgever voornamelijk naar opzoek is. Onderstaand een voorbeeld van een prompt/opdracht die je ChatGPT kan geven!

“Je bent een expert in het achterhalen waar een inhurende manager voor een opdracht opzoek is. Je achterhaalt belangrijke punten waar de manager/recuiter naar opzoek zal zijn bij het lezen van mijn motivatie. Dit kan direct in de vacature zijn maar kan ook te achterhalen zijn door de manier waarop de vacature geschreven is, de eisen, wensen, etc. Je gaat mij op basis van deze punten aanbevelingen geven voor het schrijven van een motivatiebrief. Geef deze in bullet-points en geef niet meer dan 3 punten.
Dit is de vacature tekst: *vacature tekst hier plakken*”

Opbouw van een motivatiebrief (met voorbeeld)

De opbouw van je motivatiebrief is zeker niet onbelangrijk: het geeft niet alleen jou, maar ook de lezer structuur. Houd hierom ook de opbouw van je motivatiebrief hetzelfde, hierdoor ben je er zeker van dat je niks vergeet!

Ter voorbeeld gebruiken wij de recente opdracht ‘Projectleider omgevingswet’ bij onze opdrachtgever Gemeente Waalwijk.

Hoe schrijf je een motivatiebrief voor een ZZP opdracht
Hoe schrijf je een motivatiebrief voor een ZZP opdracht

Je contactgegevens en de opdrachtgever

Begin je motivatie altijd met deze gegevens. Je kunt als ZZP-er ook je bedrijfsnaam en eventueel je KVK nummer toevoegen, maar dit is zeker geen must. Het is altijd aan te raden om je email en telefoonnummer toe te voegen. Gebruik bij voorkeur een zakelijk e-mailaccount, je bent immers een ondernemer.

Voornaam Achternaam
Straatnaam + huisnummer
Postcode, woonplaats

Email: email
Telefoonnummer: telefoonnummer

Organisatienaam van opdrachtgever
(Eventueel T.a.v. de heer/mevrouw naam contactpersoon)
Straatnaam + huisnummer van opdrachtgever
Postcode, woonplaats van opdrachtgever

De aanhef van een motivatiebrief

Vermeld altijd het onderwerp van de brief. Wees duidelijk en vermeld ook de functietitel en eventuele vacaturenummers in het onderwerp.

Betreft: sollicitatie functietitel

Het is het beste om in de aanhef van een motivatiebrief een formele formuleringen te gebruiken. Wijk hier alleen vanaf indien je iemand al persoonlijk kent. Niet alleen komt dit professioneel over; je kunt hier ook niet snel de fout mee in gaan.
Gebruik dus de volgende aanhef:

Vrouwelijk persoon: Geachte mevrouw achternaam
Mannelijk persoon: Geachte heer achternaam

Niet zeker wie de geadresseerde is?
Gebruik dan bijvoorbeeld de volgende zinn:
Geachte heer, mevrouw,
Let op dat het kan voorkomen dat een man of vrouw zich niet identificeerd als een van beide. Hoewel dit incidenteel voorkomt, kun je dit voorkomen door een zin als ‘Aan de betrokkene’ te gebruiken.

De eerste zin/inleiding

Het doel van de eerste zin is om jezelf te laten zien, je enthousiasme voor de opdracht en opdrachtgever te laten zien en om hiermee direct de aandacht te pakken. Laat weten over welke functie het gaat, waar je deze tegenkwam en maak een zogenaamde ‘hook’. Het doel van de hook is om de inhurende manager te triggeren om door te lezen. Je kunt het volgende doen:

  • Orginele observatie: doe onderzoek naar het project, het bedrijf en/of het team en gebruik deze informatie in je hook om te laten zien dat je geinvesteerd bent in het onderwerp:
  • Persoonlijke connectie: mocht je de inhurende manager en/of teamleden van het project kennen of zelfs iets waarnemen op hun LinkedIn wat relevant is, gebruik dit dan als een persoonlijke connectie:
  • Complimenten voor prestaties: wanneer er mooie prestaties door het team en/of het project zijn behaald, laat dan weten dat je onder de indruk bent en vastbesloten bent deel uit te maken van het volgende succes:
  • Unieke match: wanneer je bij iets wat de inhurende manager belangrijk vindt (zie bovenstaand) uitstekend past, leg dit dan kort uit in deze zin en trigger daarmee de manager om meer over je te weten te komen:

Of je nou een van de bovenstaande zinnen gebruikt als leidraad of je eigen ‘hook’ beschrijft, zorg dat het oprecht en eigen is.

De kern: jouw motivatie

In de kern van je motivatiebrief laat je de manager weten waarom jij de perfecte match bent voor deze opdracht en waarom juist jij de gestelde doelen van de interim opdracht kunt bereiken. Maak het persoonlijk en relevant aan de opdracht. Zorg dat je inspeelt op de doelen in plaats van op jouw details. Deze zijn immers al terug te vinden in je CV. Wanneer je (eventueel met behulp van ChatGPT zoals we hebben besproken) weet wat de uiteindelijke doelen zijn van de inhurende manager met de opdracht, ben je in staat om precies uit te leggen hoe jij deze met je ervaring, kennen en kunnen gaat behalen. Je kunt de volgende zinsopbouwen gebruiken:

  • Mijn diepgaande kennis van [opdracht onderwerp] door mijn [unieke ervaring, kennen of kunnen met echte voorbeelden] stelt me in staat om [wat jij gaat doen om de doelen te bereiken] om zo de doelen van [project] te behalen.
  • Met mijn bewezen trackrecord in [je relevante ervaring] ben ik ervan overtuigd dat ik de synergie kan creëren die nodig is om de opdrachtdoelstellingen te bereiken.
  • Door mijn ervaring met [soort project] in het verleden begrijp ik de uitdagingen en kansen die zich kunnen voordoen met [soort project], waardoor ik proactief kan handelen om obstakels te overwinnen. [Geef hierna dan voorbeelden en zorg dat deze zoveel mogelijk lijken op de opdracht waar je op reageert].

Vertel een verhaal. Neem de inhurende manager mee in je gedachtegang en vertel hem hoe je soortgelijke opdrachten/problemen in het verleden hebt opgelost en hoe jij hierdoor perfect past op de opdracht.

TIP: Wanneer er belangrijke competenties zijn die je door de vacaturetekst vaak terug ziet komen, verwerk deze dan in je verhaal. Wanneer een inhurende manager hier (ook in het gesprek) naar moet vragen, kan hij er niet van uit gaan dat je niet ‘ja’ zegt om maar verder te gaan in het proces (al is dit natuurlijk niet zo). Wanneer je wat belangrijke competenties verwerkt in de kern van je verhaal, is dit direct al een bevestiging voor de recruiter om te concluderen dat jij over die competentie beschikt: het komt veel sterker en oprechter over.

De afsluiting van je motivatiebrief

Eindig je brief met een positieve afsluiter. Vermijd de standaardzinnen zoals: Graag licht ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie toe. Probeer je zin juist te sturen naar het behalen van de doelen. Het doel van de inhurende manager is niet om de gesprekken te gaan voeren maar om het doel van de opdracht te behalen. Gebruik bijvoorbeeld een van de volgende afsluiters als unieke kans om de inhurende manager te overtuigen je uit te nodigen voor een gesprek:

  • Ik zie er naar uit om de [gestelde doelen] nader te bespreken en zou graag mijn aanpak nader toelichten tijdens een gesprek .
  • Ik ben enthousiast over de mogelijkheid om deel uit te maken van dit team en mijn vaardigheden in te zetten om de [gestelde doelen] te bereiken. Ik bespreek mijn aanpak graag in een gesprek.
  • Ik kijk er naar uit om samen met [team of bedrijf/instantie] [de doelen] te behalen. Ik geloof dat ik uw organisatie hierbij goed van dienst kan zijn. Ik bespreek dit graag met u tijdens een persoonlijk gesprek.

Je kunt altijd nog in de allerlaatste zin aangeven dat je graag voor de details verwijst naar je CV.

De ondertekening van je motivatiebrief

Je eindigt je motivatie met een groet. Dit kan formeel zijn, zoals: Hoogachtend, maar het is aangeraden nadat je met brief je zelf hebt voorgesteld aan de lezer en hopelijk een ‘connectie’ hebt gemaakt, dit iets informeler te houden: Met vriendelijke groet of Hartelijke groet.

Voeg hierna (eventueel) je handtekening toe en sluit af met je voor en achternaam.

Voorbeeld template motivatiebrief

Je hebt nu alles in je mars om de perfecte en persoonlijke motivatiebrief te schrijven. Wij snappen ook dat het veel tijd kan kosten en het gemakkelijker is om alleen de kleine organisatie-specifieke details aan te passen. Hiermee val je echter vaak direct door de mand. Om het iets gemakkelijker te maken hebben wij alle stappen verwerkt in een overzichtelijke template, die onderstaand te downloaden is:

AI of ChatGPT gebruiken bij het schrijven van je motivatiebrief

Voordat je je gehele motivatiebrief laat schrijven door ChatGPT, is het belangrijk te weten dat een zelfgeschreven motivatiebrief altijd de beste resultaten oplevert. Het gaat immers om JOUW motivatie, en niet die van een AI-model als ChatGPT. Dat gezegd hebbende, kun je ChatGPT wel gebruiken als hulpmiddel bij het schrijven van je motivatiebrief.

Tip: start 1 chat met ChatGPT zodat je ook de antwoorden en context van vorige vragen kunt gebruiken in je volgende vraag.

Je kunt ChatGPT gebruiken op de volgende manieren:

  • Doelen van de opdracht: Geef ChatGPT de functieomschrijving en vraag naar de doelen van de inhurende partij/manager. Op basis van deze informatie kun je je motivatiebrief richten op hoe jij deze doelen kunt bereiken met jouw unieke expertise/ervaring.
  • Beargumentatie: ChatGPT kan helpen bij het bedenken van sterke argumenten waarom je geschikt bent voor de opdracht waarop je reageert. Geef ChatGPT zowel je CV (je kunt gewoon alle tekst kopiëren, in ChatGPT plakken en aangeven dat de onderstaande tekst je CV is) als de functieomschrijving. Vraag om relevante relevante ervaringen, vaardigheden en prestaties identificeren om in je brief op te nemen. Je kunt ook hier vragen om vooral te focusen op de grootste doelen die je in met de vorige vraag in kaart hebt gebracht.
  • Unieke hook: Gebruik ChatGPT om een unieke hook te verzinnen voor je intro zin op basis van wat gegevens (je ervaring, de functie, iets wat je zag over de opdracht in het nieuws, op linkedin, etc.).
  • Taalgebruik, stijl en spelling: ChatGPT kan helpen bij het kiezen van de juiste toon en stijl voor je motivatiebrief, afhankelijk van de specifieke context en de doelgroep. Het kan ook helpen bij het vermijden van clichés en het maken van je brief authentiek en overtuigend. Daarnaast kun je ook vragen om te checken op spelfouten of onnodig ingewikkelde zinnen.

Tips voor het schrijven van je motivatiebrief

  • Wanneer je de naam van de inhurende manager/lezer weet, verwerk deze dan in je motivatiebrief. Dit komt persoonlijk over en triggert vaak om verder te lezen.
  • Praat in dezelfde taal en toon als waarin de vacature is geschreven en level zo met de lezer. Laat ook je kennis van- en interesse in de organisatie duidelijk naar voren komen, maar doe dit alleen wanneer deze oprecht en accuraat is. Dit toont aan dat je de moeite hebt genomen om het bedrijf en de cultuur te begrijpen. Lees bijvoorbeeld een jaarverslag of begroting en benoem hier iets uit.
  • Wees concreet: Gebruik meetbare resultaten en prestaties om je vaardigheden en ervaring te illustreren in plaats van vage beweringen.
  • Wees beknopt en duidelijk: Houd je brief kort en krachtig, en vermijd jargon of overbodige details die afleiden van je boodschap.
  • Wees authentiek: Blijf trouw aan jezelf en vermijd het gebruik van clichés of standaardformuleringen die niet echt jouw persoonlijkheid weerspiegelen.
  • Laat je brief eventueel nalezen door anderen: Laat je brief door een vriend, familielid of professionele mentor nalezen om feedback te krijgen op de inhoud, de toon en de grammatica.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet een motivatiebrief zijn?

Er is geen maximale of minimale lengte van een motivatiebrief. Echter is de norm om een motivatiebrief op 1 pagina te houden. Hoeveel woorden moet je motivatiebrief zijn? Houd als richtlijn aan om de kern van je motivatiebrief tussen de X en X woorden te houden. Bij teveel tekst kan het zijn dat de inhurende manager begint te scannen naar antwoorden in plaats van het lezen van de volledige motivatie. Dit zal je motivatiebrief verzwakken.

Hoe schrijf je een motivatiebrief voor een gemeente?

Een motivatiebrief voor een functie bij een gemeente (of bij welke publieke instantie dan ook) vereist een specifieke aanpak om de nadruk te leggen op je interesse en affiniteit in de publieke sector en je bekwaamheid om bij te dragen aan gemeenschapsgerichte doelen. Gemeentes en publieke instanties (overheid) zien vaak graag terug dat je de dynamiek van het type organisatie kent en je hier goed in kan navigeren. Meestal wordt er gekeken naar werkervaring bij een Gemeente of bij de overheid, dus vermeld dit in je motivatiebrief.

Hoe eindig je een motivatiebrief?

Sluit je brief af met een positieve noot en vermijd de gebruikelijke zinnen zoals: “Graag licht ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie toe.”. Richt je zin eerder op het bereiken van de doelen. De inhurende manager heeft als doel niet om gesprekken te voeren, maar om de opdrachtdoelen te behalen.

Wat moet er in een motivatiebrief staan?
  • Je contactgegevens en de opdrachtgever: Begin je motivatie met contactgegevens, inclusief opdrachtgever/werkgever..
  • De aanhef: Vermeld het onderwerp van de brief en gebruik standaard aanhefformuleringen zoals ‘Geachte …’.
  • De inleiding: Grijp direct de aandacht met een originele observatie, persoonlijke connectie, complimenten voor prestaties, of unieke match.
  • De kern: Laat zien waarom jij de perfecte match bent voor de opdracht en hoe je de doelen gaat bereiken.
  • De afsluiting: Eindig met een positieve afsluiter gericht op het behalen van de doelen.
  • De ondertekening: Sluit af met een passende groet en voeg je handtekening en naam toe.
Kun je AI of ChatGPT gebruiken voor een motivatiebrief?

ChatGPT en AI kunnen je helpen je motivatiebrief te verbeteren. Je kunt het inzetten voor doelen van de opdracht, argumentatie, een unieke introzin bedenken en voor taalgebruik, stijl en spelling. Echter, je motivatiebrief blijft het beste wanneer je dit zelf doet, omdat het draait om jouw persoonlijke motivatie. Gebruik ChatGPT dus om je motivatiebrief te verbeteren, niet om hem voor je te laten schrijven.

Bij OverheidZZP helpen we je graag met je motivatiebrief wanneer we je voordragen bij onze opdrachtgevers. Wij denken graag mee en helpen je met het aanscherpen van je motivatie. Wij kennen de opdrachtgevers en weten waar vaak naar gekeken wordt. Wil je hulp met het vinden van een opdracht binnen het publieke domein? Wij helpen je graag met het voorleggen van passende opdrachten op maat.

Ga naar onze start hier pagina en laat ons weten waar je naar opzoek bent!

Vind jouw nieuwe opdracht binnen onze 500+ openstaande opdrachten